Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Κάμμα


Εσείς που είστε γείτονες και θιασώτες του Έρωτα θα πρέπει να γνωρίζετε πολλά παραδείγματα αυτού που λέω. Δεν θα μπορούσα, όμως, να παραλείψω την ιστορία της Κάμμας. Η όμορφη αυτή γυναίκα, που καταγόταν απ’ τη Γαλατία, ήταν παντρεμένη με τον τετράρχη Σινάτο. Όμως την ερωτεύθηκε ο ισχυρός Σίνοριξ και σκότωσε τον άνδρα της, επειδή δεν μπορούσε να την βιάσει ή να την αποπλανήσει όσο ο Σινάτος βρισκόταν στη ζωή.

Καταφύγιο και παρηγοριά της Κάμμας μες στη συμφορά της ήταν το κληρονομικό δικαίωμα που είχε απ’ τον πατέρα της να γίνει ιέρεια της Αρτέμιδος. Άρχισε, λοιπόν, να περνάει πολλές ώρες στο ναό της θεάς χωρίς να δέχεται επισκέψεις, παρ’ όλο που πολλοί βασιλιάδες την ζητούσαν. Ο Σίνοριξ, όμως, προσπάθησε να της μιλήσει για γάμο. Εκείνη δεν απέφυγε την πρόταση του, ούτε τον κατηγόρησε για το έγκλημα του. Δέχτηκε πως δεν είχε ενεργήσει από κακία, αλλ’ από αγάπη και πόθο για εκείνη. Ο Σίνοριξ την πίστεψε, και η Κάμμα τον οδήγησε στον βωμό της θεάς. Εκεί  έκανε σπονδή με κρασί και μέλι, που τα είχε βάλει σ’ ένα κύπελλο μαζί με δηλητήριο. Ήπιε το μισό αυτή, και έδωσε στον Σινόριγα το υπόλοιπο. Όταν βεβαιώθηκε πως κι εκείνος το είχε πιεί, έβγαλε μια κραυγή θριάμβου και φώναξε τα’ όνομα του ανδρός της : «Αγαπημένε μου σύζυγε», είπε, «επειδή πρόσμενα αυτήν τη μέρα έζησα μες στον πόνο μέχρι σήμερα χωρίς εσένα. Πάρε με τώρα, για ν ‘αναγαλλιάσει η ψυχή σου. Εκδικήθηκα για λογαριασμό σου αυτόν τον απαίσιο άνδρα, και χαίρομαι που μοιράστηκα μ ‘εσένα την ζωή μου και μ’ αυτόν τον θάνατο μου» .


Ο Σίνοριξ μεταφέρθηκε έξω μ’ ένα φορείο και σ λίγο ξεψύχησε, ενώ η Κάμμα λένε πως πέθανε την επόμενη νύχτα, με θαρραλέα και χαρούμενη διάθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου